# 2020年考研英语真题答案及答案解析(英一)

来源: 高顿考研

ᅩ	HI	公
完	坐	扁

1. [A]In [B]Towards [C]on [D]Till

难度系数: ★★☆☆☆

答案: C

解析: on... day为固定搭配,在哪一天。

2. [A]match [B]express [C]satisfy [D]influence

难度系数: ★★★☆☆

答案: A

解析: 前一句提到这一天是great traditions, 所以很少有快乐能与之匹及, match:

比得上。

3. [A]patience [B]enjoyment [C]surprise [D] concem

难度系数:★★☆☆☆

答案: B

解析: 前面提到great, pleasures, 这里是同义复现, enjoyment: 乐趣, 享受。

4. [A]intensified [B] privileged [C] compelled [D] guaranteed

难度系数: ★★★★☆

答案: A

解析: intensify: 增强, 使变激烈, 其他选项均不合适。

5. [A]issued [B]received [C]ignored [D]cancelled

难度系数:★★☆☆☆

答案: A

解析:前面提到Th 这里选一个跟detern	_			E我们的健康 <b>,</b>	所以
<ul><li>6. [A] under</li><li>难度系数: ★★☆</li><li>答案: B</li><li>解析: at temperate</li></ul>	☆ ☆		D]by		
7. [A]forget 难度系数: ★★☆ 答案: D 解析: 前一句提到 避免。	☆ ☆				oid:
8. [A] partially 难度系数: ★★★		[C] easily		[D]initially	
答案: A 解析: 本句前面提: 简单地。本题不选(A。					
9. [A]Unless 难度系数: ★★★	[B]Since	[C]If	[D]Whi	le	
答案: D 解析: 前后对比, 所以选while: 尽管		的东西对老鼠有	·害,而在 <i>。</i>	人类上却没有感	整句,
10.[A] secondary	[B]external	[C] conclu	usive	[D] negative	

难度系数:★★☆☆☆

答案: C

解析:根据前后的对比,这里选"确定的",选C。

11.[A]insufficient [B]bound [C]likely [D]slow

难度系数:★★★★☆

答案: B

解析: bound to, 一定会。与第10题一样。

12.[A]On the basis of [B]At the cost of [C] In addition to [D]In contrast to 难度系数: ★★★☆

答案: A

解析:虽然没有充分的科学证据,但科学家还是说这类化合物会对人类有害,所以是基于提前预防的原则。On the basis of:基于......

13.[A]interesting [B]advisable [C]urgent [D]fortunate

难度系数:★★★☆☆

答案: B

解析: FSA不赞同烤食物, 所以他们是赞同提前预防的, 所以基于提前预防的原则, 听从FSA的建议是明智的。advisable: 明智的。

14.[A]As usual [B]In particular [C]By definition [D]After all

难度系数:★★☆☆☆

答案: D

解析:吸烟导致癌症这件事上,是导致癌症后很多年,才发现了证据,所以这里选After all: 毕竟。

15.[A] resemblance [B] combination [C] connection [D] pattern

难度系数:★★★☆☆

答案: C

解析:	吸烟导致癌	<b>語症的事实与证据</b>	之间是"connec	tion,联	茶"
16.[A]n	nade	[B]served	[C]saved	[D]us	ed
难度系	数: ★★★	<b>7</b>			
答案:	В				
解析:	serve up,	上菜,固定搭配			
17.[A]7	To be fair	[B]For instance	[C]To be	brief	[D]In general
难度系	数: ★★★	<b>T</b> \$\frac{1}{2}\$			
答案:	A				
解析:	FSA没有要	求人们完全不吃	烤制的食物,所	所以是To	be fair:公平地说。
18.[A]r	eluctantly	[B]entirely	[C] gradually	[]	o] carefully
难度系	数: ★★☆	7 \$ \$			
答案:	В				
解析:	根据后面b	ut,只是减少摄入	、,可知这里是	entirely:	完全地。
19.[A] <sub>1</sub>	promise	[B] experience	[C]campa	iign	[D] competition
难度系	数: ★★★	τ★☆			
答案:	C				
解析:	这项运动会	等致, campa	nign: 运动。		
20.[A]f	ollow up	[B]pick up	[C] open up	[]	O]end up
难度系	数: ★★☆	7 \$ \$			
答案:	D				
解析:	constant, –	一直这样,经常这	样,导致最终没	<b>殳人</b> 再听作	信,选D,end up结身
阅读篇	Ħ				
			Text1		

- [A] consolidate the town-city ties in Britain.
- [B] promote cooperation among Britain's towns.

## [C] increase the economic strength of Britain's towns.

[D] focus Britain's limited resources on cultural events.

#### 【解析】难度系数:★★★☆☆

- ① 定位: 由题干"Cooper and her colleagues"与"a "town of culture" award"定位到第一段第5句"A town of culture award could, it is argued, become an annual event, attracting funding and creating jobs"。
- ②比对: C用"经济实力的提升"替换原文提及的"attracting funding and creating jobs"对资金和工作的积极作用.
- 22. According to Paragraph 2, the proposal might be regarded by some as
- [A] a sensible compromise.

## [B] a self-deceiving attempt.

- [C] an eye-cotching bonus.
- [D] an inaccessible target.

#### 【解析】难度系数:★★★★☆

- ① 定位:由题干"the proposal"与"regarded... as"定位到第二段第一句。原文中用 see...as对题干进行了同义替换。
- ② 理解定位句:提到一个它所代表的一个事实:英国不再有能力申请更有威望的头衔了,表明能力不足,说明为明显负态度。并且,在后文中提及"陷入自我庆祝"。
- ③ 比对:选项中BC为负态度,但B与文章中self-celebration更加贴切。
- 23. The author suggests that a title holder is successful only if it
- [A] endeavours to maintain its image.
- [B] meets the aspirations of its people.
- [C] brings its local arts to prominence.

#### [D] commits to its long-term growth.

#### 【解析】难度系数: ★★★☆☆

①定位: 由题干"a title holder"与"successful"定位至原文第三段第三句The really successful holders of such titles are those that do a great deal more than fill hotel

bedrooms and bring in high-profile arts events and good press for a year.

- ②比对: "do a great deal more than"做更多的事情,不仅仅是than后面的内容。并且与原文"leaving no lasting benefits to the community."对应。
- 24. Glasgow is mentioned in Paragraph 3 to present

## [A] a contrasting case.

- [B] a supporting example.
- [C] a background story.
- [D] a related topic.

## 【解析】难度系数: ★★★★★

- ① 定位: 由题干"Glasgow"定位至第三段第二句But it can be done: Glasgow's year as European capital of culture can......但本题为例证题,应寻找论点进行答题,所以影响前定位。。
- ② 比对: But表明后面的例子与前面的论点为相反关系, 因此是A a contrasting case
- 25. What is the author's attitude towards the proposal?
- [A] Skeptical
- [B] Objective

#### [C] Favourable

[D] Critical

## 【解析】难度系数: ★★☆☆☆

- ① 定位: 由题目顺序与题干"the proposal"可定位到尾段。
- ② 比对: 原文中"about honouring"" supporting"表明为正态度,与C选项对应。

#### Text2

- 26. Scientific publishing is seen as "a licence to print money" partly because
- [A] its funding has enjoyed a steady increase.
- [B] its marketing strategy has been successful.
- IC] its payment for peer review is reduced.
- [D] its content acquisition costs nothing.

## 【解析】难度系数:★★☆☆☆

- ① 定位:根据题干关键词定位至第一段"Scientific publishing has long been a licence to print money."。但由于题干为结果,本题考查原因,则需要向下寻找原因。
- ② 比对:第一段2、3句均为原因,对比选项,只有D是原文"they will supply the articles without monetary reward"的正确改写。
- 27. According to Paragraphs 2 and 3, scientific publishers Elsevier have

## [A] thrived mainly on university libraries.

- [B] gone through an existential crisis.
- [C] revived the publishing industry.
- [D] financed researchers generously.

#### 【解析】难度系数:★★★☆☆

- ① 定位:本题定位范围交广,需要与原文比对个选项。两段中反复提及"学校图书馆愿意花钱订阅",是作者所强调的重点信息。
- ② 比对: 只有A提及了大学图书馆这一信息,并将二者关系用"thrive"这一正向 词汇连接。
- 28. How does the author feel about the success of Sci-Hub?
- [A] Relieved.
- [B] Puzzled.

#### [C] Concerned.

[D] Encouraged.

#### 【解析】难度系数:★★☆☆☆

- ① 定位:根据题干关键词"the success of Sci-Hub"定位至第四段第二句。后半句中提到这个现象表明the legal ecosystem has lost legitimacy,是一个负面的评价,所以对其是负态度。
- ② 比对:选项中只有[C]Concerned,令人担忧的,是负态度。[A]Relieved令人宽慰的; [B] Puzzled.令人迷惑的; [D] Encouraged.鼓励的
- 29. It can be learned from Paragraphs 5 and 6 that open access terms

## [A] allow publishers some room to make money.

[B] render publishing much easier for scientists.

- IC] reduce the cost of publication substantially.
- [D] free universities from financial burdens.

#### 【解析】难度系数: ★★★☆☆

- ① 定位:根据题干关键词"open access terms"定位至第5段首句"In Britain the move towards <u>open access publishing</u> has been driven by funding bodies. In some ways it has been very <u>successful</u>."但由于5、6段全部围绕这一话题展开,则需要将选项与原文——对应判断。
- ② A选项与原文"so that the publishers can make a profit before being placed on general release."对应。
- 30. Which of the following characterises the scientific publishing model?
- [A] Trial subscription is offered.
- [B] Labour triumphs over status.
- [C] Costs are well controlled.

## [D] The few feed on the many.

【解析】难度系数: ★★★★☆

- ① 定位:根据题目顺序与关键词定位至最后一段。
- ② 比对: D选项与原文"while huge profits are made by a few big firms"对应。

#### Text3

31. The author believes that the bills sponsored by Lewis and Haddad will

#### [A] help little to reduce gender bias.

- [B] pose a threat to the state government.
- [C] raise women's position in politics.
- [D] greatly broaden career options.

#### 【解析】难度系数:★★★★☆

- ① 定位:根据题干"Lewis and Haddad"定位至第二段。但由于本题感内容为例子, 我们应在文中寻找本例子的论点进行答题,论点在第一段末尾。
- ② A选项与原文"does little to help average people."对应。
- 32. Which of the following is true of the California measure?
- [A] It has irritated private business owners.

[B] It is welcomed by the Supreme Court.

## [C] It may go against the Constitution.

[D] It will settle the prior controversies.

#### 【解析】难度系数:★★☆☆☆

- ① 定位:根据题干中"Califormia measure"可以直接定位到第三、四段。
- (2) 比对: C选项与原文"is probably unconstitutional"对应。
- 33. The author mentions the study by Catalyst to illustrate
- [A] the harm from arbitrary board decision.
- [B] the importance of constitutional guarantees.
- [C] the pressure on women in global corporations.

## [D] the needlessness of government interventions.

#### 【解析】难度系数:★★☆☆☆

- ① 定位:根据题干中"study by Catalyst"可以直接定位到第六段。本题同样为例证题,需要需例子周围寻找论点,因此真正的定位句应在上一段的论点句。
- ② 比对: D选项与原文"But are such government mandates even necessary?"对政府 行为的必要性进行质疑的内容对应。
- 34. Norway's adoption of a nationwide corporate gender quota has led to
- [A] the underestimation of elite women's role
- [B] the objection to female participation on boards.

#### [C] the entry of unqualified candidates into the board.

[D] the growing tension between labor and management.

#### 【解析】难度系数: ★★☆☆☆

- ① 定位:根据题干关键词"Norway's adoption of a nationwide corporate gender quota"可以定位至That is exactly what happened when Norway adopted a nationwide corporate gender quota.这一段。由于本题为例证题,则应该寻找这个例子所支持的论点句进行答题,因此真正的定位句有在前一句。
- ② 比对: C选项与原文less experienced private sector boards对应。
- 35. Which of the following can be inferred from the text?
- [A] Women's need in employment should be considered.

#### [B] Feasibility should be a prime concern in policymaking.

- [C] Everyone should try hard to promote social justice.
- [D] Major social issues should be the focus of legislation.

#### 【解析】难度系数: ★★★☆☆

- ① 定位: 题干没有可定位信息,且提到从全文来看,因此本题看似是推理题, 实则为主旨题。
- ② 比对:全文对一刀切的董事会女性定额比例的法案进行反对,B选项提到 Feasibility政策制定的灵活性,与本文主题对应的为。

#### Text4

- 36. The French Senate has passed a bill to
- [A] regulate digital services platforms.
- [B] protect French companies interests.

## [C] impose a levy on tech multinationals.

[D] curb the influence of advertising.

## 【解析】难度系数:★★★☆☆

- ① 定位:根据题干"French Senate"与"a bill"定位至原文第一句"the French Senate passed a digital services tax"。
- (2) 比对: C选项impose a levy on与原文passed a digital services tax对应。
- 37. It can be learned from Paragraph 2 that the digital services tax

## [A] may trigger countermeasures against France.

- [B] is apt to arouse criticism at home and abroad.
- [C] aims to ease international trade tensions.
- [D] will prompt the tech giants to quit France.

#### 【解析】难度系数:★★★☆☆

- ① 定位:根据题干关键词"the digital services tax"定位至第二段。
- ② 比对: A选项与原文which in turn could lead to trade sanctions against France对应。
- 38. The countries adopting the unilateral measures share the opinion that
- [A] redistribution of tech giants' revenue must be ensured.

#### [B] the current international tax system needs upgrading.

- [C] tech multinationals' monopoly should be prevented.
- [D] all countries ought to enjoy equal taxing rights.

#### 【解析】难度系数:★★★☆☆

- ① 定位: 根据题干定位至they all share a view that the international tax system has failed to keep up with the current economy.
- ② 比对:原文提到现在的the international tax system未能做到一些事情,言外之意为,他本应该做到,却没做到。对比选项只有B选项的现征税系统需要升级预知语义相应。
- 39. It can be learned from Para 5 that the OECO's current work
- [A] is being resisted by US companies.
- [B] needs to be readjusted immediately.

## [C] is faced with uncertain prospects.

[D] needs to in involve more countries.

#### 【解析】难度系数:★★★☆☆

- ① 定位:根据题干可定位至整个第五段。但最后一句出现"BUT"强调重点信息。
- ② 比对: C选项uncertain prospects与原文questions about what the future holds for the international tax system对应。
- 40. Which of the following might be the best title for this text?
- [A] France Is Confronted with Trade Sanctions

#### [B] France leads the charge on Digital Tax

- [C] France Says "NO" to Tech Multinationals
- [D] France Demands a Role in the Digital Economy

#### 【解析】难度系数:★★★☆☆

- ① 定位: 本题是主旨题,一般看首段寻找主题词与态度,在通过行文结构进行检验。
- ② 比对:原文首段提到征税,并且整篇文章都围绕这个词展开。B选项提到 "Digital Tax"与原文对应。

# 新题型篇

#### 41. C Eye contact can be a friendly social signal

解析: **同义复现**。该篇首段主要对眼神对视进行整体介绍,首句为该段的主题句 "In a social situation, eye contact with another person can show that you are paying attention in a friendly way." 意为: 在社交场合,和别人的眼神交流可以表明你在 友好地关注对方。所以小标题应该是对该句话的总结,**关键词 friendly**,直接作 为定位词确定 C 选项,即眼神交流是一种友好的社交信号。

#### 42. E Biological factors behind eye contact are being investigated

解析: **主题句概括**。该段首句确定主题句 "Neuroscientist Bonnie Augeung found that the hormone oxytocin increased the amount of eye contact from men toward the interviewer during a brief interview when the direction of their gaze was recorded."即神经学家 Bonnie Augeung 发现,在一次简短的面试中,当被试者的目光方向被记录下来时,催产素会增加被试者对采访者的目光接触。其中提到"hormone oxytocin"表示催产素,即化学因素,从而确定 E 选项"人们正在研究眼神接触背后的生物因素"为正确选项。

#### 43. G Eye contact can also be aggressive.

解析: 总分结构理解。英语文章往往采取总分结构,即如果首句主题句不理解,可以通过后文辅助理解。第三段主要谈论到"eye contact can signal very different kinds of messages"即眼神交流可以传达不同的信息,紧接着进一步阐释眼神交流可以是"a sign of connection or trust in friendly situations 在友好的情况下表示联系或信任"也更可以是"dominance or intimidation in adversarial situations 在敌对情况下的支配或恐吓。"所以我们可以确定首段提到的眼神交流是一种友好社交信号之外,还可以是 aggressive 侵略性的,咄咄逼人的,即 G 为确定答案。

#### 44. A Eye fixactions are brief

解析: 总分结构理解。第四段首句 "When we look at a face or a picture, our eyes pause on one spot at a time, often on the eyes or mouth."即当我们看着一张脸或一幅画时,我们的眼睛会一次停留在一个点上,通常是在眼睛或嘴巴上。如果只是单纯看第一句话还不是很确定该段的主题句是什么,但英语短文往往是总分结构,所以需要再往后看一下,从而有助于我们理解,后一句提到"These pauses typically occur at about three per second"即这些停顿通常以每秒三次的速度出现,

three per second 从而确定眼睛注视的时间很短,从而确定主题句核心即 A 选项正确。

45. D Personality can affect how a person reacts to eye contact

解析: **同义复现。**第五段首句 "In people who score high in a test of neuroticism, a personality dimension associated with self-consciousness and anxiety, eye contact triggered more activity associated with avoidance"提到在神经质测试中得分高的人,目光接触会引发更多与回避有关的活动。神经质是一种与自我意识和焦虑有关的人格维度。也就是说神经质会影响眼神接触,神经质是一种人格,从而确定 D 选项正确。除此之外,还可以通过同义复现的技巧来判断,**personality 作为主题句的关键词**直接确定 D 选项。

## 翻译篇

46. with the Church's teachings and ways of thinking eclipsed by the Renaissance, the gap between the Medieval and modern periods had been bridged leading to new and unexplored intellectual territories.

#### 解析:难度系数:★★★★★

词汇难点: teachings "教义"; bridge the gap "缩短差距"; eclipse "使... 黯然失色"; Renaissance "文艺复兴"; Medieval "中世纪的", intellectual territories "知识领域"

语法难点: with 引导的独立主格结构,翻译成"随着",其中 the Church's teachings and ways of thinking 为并列结构,作独立主格结构的主语;被动语态: the gap between the Medieval and modern periods had been bridged 鸿沟被弥合。

**译文:** 随着教会的教义和思维方式在文艺复兴时期黯然失色,中世纪和现代时期的鸿沟已经被弥合,一些新的未被探索过的知识领域随之兴起。

47. Before each of their revelations many thinkers at the time had sustained more ancient ways of thinking, including the geo-centric view that the Earth was at the

centre of our universe.

### 解析:难度系数: ★★★☆☆

**词汇难点:** revelations"启示,揭露"; thinkers "思想家"; sustain "保持, 支撑"

**语法难点:** 同位语从句: the geo-centric view that...: that 引导的从句是 view "观点"具体内容的展开

**译文:** 在他们每一个思想公布之前,当时的很多思想家保持着更加古老的思维方式,包括地球中心说即地球是我们宇宙的中心。

48. Despite attempts by the Church to suppress this new generation of logicians and rationalists, more explanations for how the universe functioned were being made at a rate that the people could no longer ignore.

#### 解析:难度系数: ★★★★☆

词汇难点: suppress "镇压,压制"; rationalists "理性主义者"; function"运转"

语法难点: for how the universe functioned,为 for 引导的介词短语作后置定语,修饰 explanations,how 引导的宾语从句为 for 的宾语; at a rate that...that 引导的定语从句,修饰 rate.

**翻译技巧**:词性转化,attempts 翻译是名词翻译成动词;调语序:后置定语提前 more explanations 后面 for 引导的介词短语,翻译时提前;被动变主动,explanations...were being made 此处可以变成主动,翻译成"解释出现"

**译文:** 尽管教会尝试镇压这股新生的逻辑学家和理性主义者,但是越来越多的有 关宇宙如何运转的解释出现,速度之快,让人难以忽视。

49. As many took on the duty of trying to integrate reasoning and scientific philosophies into the world, the Renaissance was over and it was time for a new era.

## 解析:难度系数: ★★☆☆☆

词汇难点: took on the duty of... "承担。。。的责任" , integrate...into...

"将...融入到..."

语法难点: As 引导的时间状语从句,翻译成"当";

**译文:** 当更多的人承担起将理性、科学哲理融入世界的责任时,文艺复兴时代结束,进入了一个新纪元。

50. Such actions to seek knowledge and to understand what information we already knew were captured by the Latin phrase' sapere aude' or' dare to know',

解析:难度系数: ★★★☆☆

语法难点: to seek knowledge and to understand what information we already knew 为 to do 不定式短语作后置定语,修饰前面的 actions,其中第二个 to do 不定式的宾语为 what 引导的从句。

译文:这种以寻求知识和理解我们已知信息的行为在拉丁语中被称为"sapere aude",即"勇于尝试"。

写作篇

小作文

范文:

Notice

To all international students,

On behalf of Student Union, I am glad to inform all of you that there will be an upcoming singing contest held for celebrating the 70<sup>th</sup> anniversary of the foundation of PRC. The details are as follows.

First of all, all international students from freshmen to seniors are allowed to sign up this singing contest, and the songs you are going to perform can be chosen either Chinese or foreign ones. Meanwhile, if you are willing to take part in, registration is required in the office of Student Union. Lastly, there is no need to pay for the registration for this contest.

I am looking forward to your participation.

Best wishes.

# 大作文

## 范文一:

As is strikingly depicted in this picture, a girl is doing her homework saying that it is better to complete it on time. While another boy thinks it is no need to worry. Obviously, this cartoon/picture is delivering a far-reaching implication that good habit means a great deal to one's life.

In recent years, the topic of good habit has been under hot discussion among youngsters. Part of people hold positive attitude towards this. If good habit were developed in daily life, a series of benefits would be acquired. The first one is related to interpersonal relationship. People with good habit have been gaining great popularity among surrounding people. Meanwhile, good habit can enable people to acquire valuable opportunities in work and study. For example, if there were no good habit from Ma Yun, there would be no such giant internet firm as Alibaba.

As I can see, there is no denying that good habit should be advocated in current society. Even if there would be a series of problems, it will be in the place of predominance in youngsters'life.

## 范文二:

What a striking contrast: one girl is bent on reading because she feels upset if she cannot finish the task as planned; on the contrary, the other kid, a firm believer and practitioner of not to start until the last minute, is idling away the time by plunging himself in a sofa. Apparently, the results of these two diametrically different habits will be poles apart. One leads to heaven while the other, hell.

Like the child in the cartoon, quite a proportion of people are troubled by bad habits: resolved to be a regular reader, but leaving the book on the desk to be read untouched; determined to be punctual, but turning out to be late for an appointment.

Many individuals find themselves trapped in them. Thousands of times they might have told themselves to start a new life by forming good habits but, a thousand and one times, they see themselves still on the old track.

Some may assert that procrastination can stimulate people to work with higher efficiency. However, who can ensure they can meet the deadline? Who can guarantee the quality of the work done for the limited time? The habit of always postponing, like a monster in people's heart that they can hardly break once falling into it, may damage their life. They linger. They lag. Eventually, they lose others' trust and opportunities to success.

In conclusion, procrastination impedes progress. The reason for the bad habit varies. Whatever reasons we may claim to have, they are nothing but excuses we find for ourselves. Hopefully, we should not slow down steps to the goals we set.